No more microdermals

Ända sedan 2007 någon gång har jag varit sugen på att göra en surface piercing på ovansidan av handleden.
Efter att ha rådfrågat en kille som jobbar på en piercingstudio här i stan kom jag fram till att det nog skulle vara bättre med microdemals eftersom de tydligen skulle läka ganska snabbt och inte stötas bort lika lätt som en surface.

Den andra april i år var det dags.


I början av juni lossnade överdelen på den vänstra och jag begav mig ner till piercingstudion för att få den fastskruvad.
Där visade det sig att den del av smycket som egentligen borde stått upp genom hålmynningen hade åkt in under huden. Eftersom det hela hade blivit så infekterat gick det inte att få ut den och jag fick ta en sväng till akuten där de "opererade" ut den och beordrade mig en tredagars pencillinkur.
Sedan dess har jag funderat på att ta ut den högra också eftersom det dels ser lite konstigt ut att bara ha en och den dels inte verkar ha mått riktigt bra.
Idag löste sig det problemet...  Fastnade i en tröja och lyckades få med mig den korta delen av smycket upp ur huden. Sedan var det bara att ta tag med en pincett och lyfta ut hela smycket. Himla tur att det inte växt fast massa vävnad i hålen!
Så nu är jag tillbaka till 4 piercingar igen och funderar på om jag kanske borde valt en surface istället ändå.



MICRODERMAL
Microdermals eller ytliga ankare har utvecklats från de tekniker som används i pocketing, dermal anchoring och transdermalimplantat. "Tanken är att ge samma estetiska utseende som en transdermal implantat men med samma enkelhet och säkerhet som en piercing" (Brian Decker - Pure Body Arts). Det enklaste sättet att beskriva smycket är en miniatyriserad transdermal implantat, dvs en platta som sitter under huden med en enda utgång för en barbell post som ger den visuella effekten av smycken (en bead, Spike, etc.) som verkar skruvas direkt i kroppen.

SMYCKEN

Det finns ett antal liknande microdermal smyckesdesigner som för närvarande görs av flera tillverkare men alla delar viss grundläggande design. Tankarna följer samma idé som transdermal implantat, den del av smycken som sitter under huden har ett antal hål så att vävnad kan växa genom för att förankra smycken på plats.

FÖRFARANDE

En typisk microdermal insättning - 1. In/utgångspunkt görs med hjälp av en nål eller dermal punch, 2. Microdermal smycket sätts in i detta hål och används för att lyfta en ficka som behövs, 3. Smycken är tvingat till en korrekt placering. "Skönheten" med den här tekniken är att den inte kräver några speciella verktyg och är minsta möjliga ingrepp jämfört med ett implantatförfarande. Men det behöver en avancerad teknik och ett par stadiga erfarna händer. John Joyce beskriver följande metod: Jag försökte ett par med en 10 gauge nål. Allt gick bra, men jag kom fram till att jag gillade 1.5mm dermal punch bättre eftersom det är mycket likt hur jag gör surface piercingar (metoden "punch-och taper metoden"). Vad jag gör först är att göra rent området med Technicare och sedan markera där det kommer att bli. Jag klämmer upp huden där märket är och för in 1.5mm dermal punsch rakt ner i huden. Efter att hålet är där finns det ingen anledning att använda ett taper att lyfta huden som man skulle gjort med en surface piercing - man kan bara använda "the leg" av microdermalen för att att separera vävnad för sig själv. Genom att använda ett par hemostats, håller jag microdermalen i healing kärnan, och placerar den långa delen av biten in i hålet, lutar den tillbaka och sätter den korta etappen på plats. Hela förfarandet är mycket snabbt, snabbare än en surface piercing. En annan fördel med microdermal tekniken är att den i allmänhet inte är mer smärtsam än en vanlig surface piercing och därför vanligtvis inte kräver användning av anestetika.

LÄKNING OCH EFTERVÅRD

Även om det fortfarande är relativt nytt har ett betydande antal microdermals (av olika utföranden) framgångsrikt införts och läkt. Med några beräkningar är andelen utstötningar så låg som 2%. Eftervårdsråden skiljer sig från konstnär till konstnär men alla inkluderar att hålla området ren, torr och fri från irriterande. Läketiden är 1 - 3 månader.
(Info från http://wiki.bmezine.com/index.php/Microdermal)

allmänt | | Kommentera |
Upp